Gitarremulering

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Gitarremulering kan handla om två olika saker - eller båda tillsammans...


Spelsätt

Eftersom gitarren har flera strängar, så kommer tonerna i ett spelat ackord inte att spelas precis samtidigt, utan med lite fördröjning - något som brukar kallas för "strum" (jag känner inte till någon svensk översättning av ordet). På ett klaviatur kan man däremot trycka ner alla tangenter samtidigt - och för att få ett spelsätt som på en riktig gitarr, så behöver därför mjukvaran ta in ackordet som spelas och översätta det till att det sprids ut på gitarrens strängar, med lagom mycket fördröjning mellan de olika strängarna. I de flesta fall använder man samplade toner, så att det bara är spelsättet som behöver bearbetas. I vissa virtuella instrument, har man samplat hela ackord istället för enskilda toner för att dessutom få med den kompletta klangen som blir annorlunda om man spelar ett helt ackord, jämfört med att bara sampla och spela upp en ton i taget.


Ljud

Här kommer vi in på exempelvis physical modelling, där man skapar tonen med programvara genom att efterlikna strängens egenskaper.

Det kan också vara samplingar av enskilda strängar eller hela ackord, som sedan används för att sätta ihop ett komp (se ovan, under spelsätt).

Samplingar i kombination med modellerat ljud kan också förekomma.