Digitalpiano

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Ett digitalpiano är en typ av keyboard som har som huvudsaklig uppgift att simulera ett akustiskt piano, både till klang och spelkänsla. Klaviaturet brukar därför vara byggt på ett sätt som ger ett fysiskt motstånd som ska likna det i ett riktigt pianos tangenter. Sådana s k vägda tangenter brukar dra upp priset på digitalpianon i jämförelse med vanliga keyboardar.

Pianoljudet brukar också vara mer övertygande än i vanliga keyboardar. De flesta digitalpianon har även en handfull andra ljud inbyggda, dock inte lika många som de flesta keyboardar.

Digitalpianon brukar ofta ha möjlighet att producera fler ljud än vanligt pianoljud. Vanliga ljud inkluderar orgel, vibrafon och stråkar. Det är inte helt ovanligt att man kan kombinera två ljuduppsättningar för att skapa ljudet av exempelvis piano och stråkar samtidigt. Vissa digitalpianon tillåter även att man kan spela in melodislingor och lagra dessa i minnesbanker för att sedan vid återuppspelning få möjlighet att spela till ett eget ackompanjemang.