Scenmonitor
Om man talar om scenmonitorer, så handlar det som regel om golvmonitorer och sidefills. Båda är till för att musikerna ska kunna höra sig själva och andra under livespelningar.
Golvmonitorer
En golvmonitor används vid liveframträdanden och brukar vara en vinklad högtalare som ligger längst fram på scenen, för att ge vokalisterna medhörning.
Sidefills
Sidefills står, som namnet antyder, vid sidorna av scenen - och används som allmän medhörning vid livespelningar. Dessa är ofta helt vanliga PA-lådor, men av mindre modeller än PA-systemet som riktas mot publiken. De brukar normalt ställas på stativ, så att de kommer upp i öronhöjd.
In Ear
In Ear är en typ av scenmonitor som blir allt vanligare. Det är trådlös överföring där man har hörsnäckor i ena eller båda öronen. Det är mycket praktiskt eftersom man slipper problemet med rundgång och alla kan få sin egen, personliga monitormix.
Backline
Med backline menas musikernas egna förstärkare som står på scenen - alltså gitarr- och bas-, keyboard-förstärkare etc - som behövs för att man ska kunna höra vad man själv spelar - och för att andra också ska kunna höra.
Ordet backline kommer antagligen ursprungligen från att man normalt placerar alla instrumentförstärkare längst bak på scenen, för att ha dem ur vägen.
De instrument som inte har egna förstärkare och inte hörs tillräckligt för att övriga musiker ska kunna höra dem, kan vid behov läggas ut i andra scenmonitorer.
Det är viktigt att hålla ner ljudnivån i backlinen, eftersom man lätt annars försöker överrösta varandra och i förlängningen gör det svårare att få till en bra mix i PA - och med för hög volym i backline, tvingas man också höja volymen i monitorerna till sångare och instrument som är uppmickade, vilket i sin tur ger större risk för rundgång.