Auratone

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök
Auratone5c.jpg

Vad och varför

Auratone 5C var den första egentliga "närfältsmonitorn". På dess tid så körde alla studios med stora monitorhögtalare och hade då inget sätt att veta hur det egentligen lät i en liten transistorradio eller en TV, så dessa kom då som en räddande ängel, kan man säga.


Referens och studiostandard

De var små och enkla att ha med sig om man skulle mixa i en obekant miljö - så de fungerade också som en referensmonitor, att jämföra ljudet i, med hur man var van vid att det "skulle" låta i dem. De var också så pass billiga, att alla studios kunde ha råd att skaffa dem för att tillfredställa alla tekniker som kom dit och jobbade med projekt - och de blev betraktade som studiostandard.


Fullrange

Det är "fullrange"-högtalare - dvs att det ensamma 5"-högtalarelementet hanterar allt från djupaste bas till högsta diskant (nåja...;) ), utan något delningsfilter. Ljudet var kanske inte vidare kul, men eftersom mellanregistret blev förhållandevis starkt i dem, så kunde de med fördel användas för att kontrollera eventuella problem i det viktiga sångregistret.


Fortsättning

På många sätt kan dessa alltså betraktas som de första närfältarna - och det var definitivt dessa som banade vägen för de älskade/hatade Yamaha NS-10...

På senare år har Avant Electronics släppt en monitor som är inspirerad av Auratone. Avant kallar sin modell för Avantone - och den finns i både passiv och aktiv modell.