Transparent

Från Kontrollrummet
Version från den 2 oktober 2011 kl. 01.11 av Claes (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Betydelse

"Transparent" betyder "genomskinlig" - och i ljudsammanhang innebär det att en transparent enhet inte påverkar ljudet alls, utan bara gör vad den ska utan att förändra grundljudet - åtminstone i teorin... ;) Helt transparenta enheter förekommer troligen inte, men man kan komma nära med genomtänkt design av elektroniken.


Var förekommer det?

Enheter där man vissa tillverkare strävar efter transparens, förekommer bland mikrofoner, micpreamps, kompressorer*, AD- och DA-omvandlare, samt studiomonitorer.


(*) Kompressorer är ett specialfall i sammanhanget, eftersom själva meningen med en kompressor är att förändra ljudet - men i det fallet menar man med "transparens", att ljudet blir komprimerat men att man inte hör någon "pumpande" effekt eller annan förändring, utan det blir bara mer kontroll på ljudet.


Rörigt...

En vanlig missuppfattning är att det inte går att göra en transparent rörförstärkare. Det stämmer inte, utan om kretsdesignen och komponentvalet är gjorda för det, så kan en rörförstärkare vara lika transparent som en transistorförstärkare. Mycket av den "vintage"-färgning som folk ibland är ute efter och tror kommer från rören, handlar egentligen oftare om färgning med audio-transformatorer.