Sampling

Från Kontrollrummet
Version från den 8 juni 2014 kl. 00.01 av Claes (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Sampling är ett begrepp som har lite olika betydelser i olika sammanhang.


Ursprunglig betydelse

Sampling betyder egentligen provtagning - och det är också i princip vad som händer när man samplar också. Man hämtar in mätvärden vid en specifik tidpunkt. När man samplar ljud, så hämtar man in dessa mätvärden kontinuerligt, i samplingsfrekvensens takt. Om man har en samplingsfrekvens på 44.1kHz, så tar man alltså 44100 mätvärden (samplingar) per sekund. Det är en AD-omvandlare som hanterar omvandlingen från analog signal till digital - som styrs av samma samplingsfrekvens som inspelningsenheten. Beroende på hur hög samplingsfrekvens man har och hur hög upplösning man har, så kan samplingen sedan återskapas av en DA-omvandlare, till en audiosignal som ligger mer eller mindre nära originalljudet.


Kollagemetoden

När man pratar om en sampling i musiksammanhang, så brukar man inte prata om ett enskilt mätvärde, utan om resultatet av samplingsprocessen - ett digitalt ljudklipp. Att sampla är i den betydelsen att bygga musik utifrån ljud som man spelat in digitalt från någon källa, ofta från gamla skivor eller filmer, och sedan använda sig av detta i sitt musikskapande. Det blir som ett slags ljudkollage. Detta är mycket vanligt inom t ex hiphop och en del elektronisk dansmusik, och har skapat en hel del kontroverser de senaste decennierna när olika artister har samplat skivor utan att be om lov eller betala för sig först.


Samplingsbibliotek

Man kan också prata om samplingsbibliotek, där man har samplat exempelvis ett mekaniskt instrument i detalj - och har byggt upp en komplett uppsättning samplingar som gör att man kan spela på hela instrumentet utan att behöva bry sig om hur det egentligen är uppbyggt. Det kan handla om ett piano, där varje tangent har spelats in med flera olika hårdhet på anslaget - eller ett trumset, där man har spelat in varje enskild trumma med olika anslag - och sätter ihop som ett bibliotek där varje trumma har sin egen tangent på klaviaturen.


Röstsamplingar

Vocals (helt felaktigt ofta förvenskat som "vokaler") är röstsamplingar, antingen tal eller sång. Används ofta i elektronisk musik som en extra krydda.

Snälla! Använd inte ordet "vokaler" för att berätta om sångsamplingar, för det låter så otroligt dumt och bidrar lätt till förvirring i diskussionen. Man sätter ihop ord av vokaler och konsonanter. Vokalerna är a, o, u, å, e, i, y, ä och ö. Resten av alfabetet är konsonanter. På engelska heter vokalerna "vowel" och konsonanterna "consonant". Använd därför hellre ordet "sångsampling" eller liknande - eller det engelska ordet "vocals", som betyder att det handlar om sång eller tal.