Obalanserad

Från Kontrollrummet
Version från den 19 januari 2014 kl. 01.50 av Claes (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

En obalanserad koppling är enklaste möjliga kopplingen, med en signalledare med skärm som är signaljord.


Bra skärmning viktig!

Eftersom den obalanserade kopplingen är relativt störkänslig, så är det väldigt viktigt att ha en tät skärm och att man är extra noga med kabeldragningen, så att man undviker närhet till nätdelar, nätspänningskablar, CRT-skärmar och annat som genererar kraftiga störfält. Jämför med balanserad.


Var används den?

Obalanserad överföring brukar användas i t ex HiFi-utrustning och billigare ljudkort/audiointerface.


Kontakter

Vanligaste kontakttyperna är TS (eller minitele) och RCA. TRS-kontakter används för obalanserad stereo.


Obalanserad till balanserad?

Vid behov kan man med hjälp av t ex en balanserings-transformator eller DI-box göra om en obalanserad utgång till balanserad. Detta kan vara nödvändigt om man behöver överföra ljudet genom långa kablar eller om man har stora problem med störningar.


Signalnivå

Ofta sägs det att obalanserad linesignal alltid håller "konsumentstandarden" -10dB, medan balanserad håller "proffs-standarden" +4dB - men det är inget som är automatiskt kopplat till vartannat, utan det är helt olika saker - även om det är vanligast att de följer varandra åt.


Varning för transformatoringångar

Att koppla in en obalanserad signal till en transformatoringång, kan vara lite knepigt. Signalen behöver komma in mellan stift 2 och 3 på XLR-kontakten. Om man har en adapter eller kabel där stift 2 inte är inkopplat och signalen finns mellan stift 1 och 3, så fungerar det oftast bra vid transistorbalanserade ingångar, men med transformatorbalanserad ingång så blir det svagare signal och basförlust.


(se även kabel)