Loop

Från Kontrollrummet
Version från den 21 december 2007 kl. 13.08 av Claes (Diskussion | bidrag) (Ny sida: Med "loop" menas en upprepning - och det innebär en av följande saker. ==Musikurklipp== En upprepning av en musiksnutt - alltså att man har exempelvis ett klipp på ett par sekunder fr...)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Med "loop" menas en upprepning - och det innebär en av följande saker.


Musikurklipp

En upprepning av en musiksnutt - alltså att man har exempelvis ett klipp på ett par sekunder från en vers eller refräng, där man kanske främst är ute efter det rytmiska förloppet och flödet för att kunna använda det som en delkomponent i en annan låt. Loopen upprepas genom att man lägger kopior av detta urklipp omedelbart efter varandra i sitt DAW-program. Det är väldigt viktigt att klippen hamnar på precis rätt ställe och att de verkligen är rätt klippta, för att det ska flyta på när loopen upprepas.

Det finns också de som skapar unika loopar och lägger upp för nedladdning eller försäljning på Internet, så att de som är intresserade inte behöver ta material från befintliga låtar, där man behöver inhämta tillstånd från upphovsmannen för att få använda materialet - utan man kan vara säker på att få loopar som går att använda i alla sammanhang.


Ljudförlopp

Ett ljudförlopp där man ställer loop-punkter i en sampler och låter samplern upprepa ljudet mellan dessa loop-punkter när man håller en tangent nedtryckt (alltså under sustain-förloppet). Om man inte är mycket noga med att hitta rätt nivå och två punkter där vågformen är tillräckligt lik vid båda punkterna, så får man lätt ett klick när samplern loopar ljudet. Om ljudet är väldigt svårt att hitta bra loop-punkter i, så kan man ibland lösa det hyfsat enkelt genom att kopiera stället man har tänkt loopa och reversera kopian - och sedan lägga loop-punkterna så att de omfattar både originalstället och kopian.Se även sampling.