Skillnad mellan versioner av "Latency"

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök
m
m
Rad 1: Rad 1:
 
=Vad är latency?=
 
=Vad är latency?=
 
Latency (kallas ibland ''latens'' på svenska) är en fördröjning som uppstår både vid audiohantering och midihantering i ett [[DAW]]-system.
 
Latency (kallas ibland ''latens'' på svenska) är en fördröjning som uppstår både vid audiohantering och midihantering i ett [[DAW]]-system.
När man spelar in så får man räkna med både input och output latency, som läggs ihop för att få den totala latencyn i systemet. När man spelar upp så är det däremot bara output latency som är intressant.
+
När man spelar in så får man räkna med både input och output latency om man monitorlyssnar på den signal som spelas in genom DAW-programmet. Input och output latency läggs ihop för att få den totala latencyn i systemet. När man spelar upp så är det däremot bara output latency som är intressant.
 +
 
  
 
=Hur yttrar sig fenomenet?=
 
=Hur yttrar sig fenomenet?=
Om man spelar in [[sång]], så får man monitor[[lyssning]]en något fördröjd, beroende på hur kort eller lång latency man kör med. På samma sätt märker man denna fördröjning om man spelar in midi, där det blir latency från att man trycker ner tangenten på [[klaviatur]]et tills man hör ljudet från sitt [[VSTi]] spelas upp.
+
Om man spelar in exempelvis [[sång]], så får man monitor[[lyssning]]en något fördröjd, beroende på hur kort eller lång latency man kör med. På samma sätt märker man denna fördröjning om man spelar in midi, där det blir latency från att man trycker ner tangenten på [[klaviatur]]et tills man hör ljudet från sitt [[VSTi]] spelas upp. Ljudet spelas alltid in på rätt plats i DAW-programmet, så det är alltså medhörningen som påverkas av fenomenet. Sjunger man med perfekt timing till musiken som programmet spelar upp, så spelas alltså sången in med perfekt timing, även om man får medhörningen av sången fördröjd i lyssningen medan man sjunger.
 
Med en kraftigare [[dator]] och ett bra [[ljudkort]] kan man som regel ställa ner latency på kortare tider - men om man ställer in latency för lågt, så börjar det uppstå knaster och sprak - och urspårad [[synk]], så det gäller att hitta rätt.
 
Med en kraftigare [[dator]] och ett bra [[ljudkort]] kan man som regel ställa ner latency på kortare tider - men om man ställer in latency för lågt, så börjar det uppstå knaster och sprak - och urspårad [[synk]], så det gäller att hitta rätt.
  
 
De flesta brukar tycka att det är hållbart med en latency upp till omkring 10ms - men det beror både på hur kinkig personen är och vad det är för [[instrument]] man spelar på.
 
De flesta brukar tycka att det är hållbart med en latency upp till omkring 10ms - men det beror både på hur kinkig personen är och vad det är för [[instrument]] man spelar på.
 +
  
 
=Drivrutiner=
 
=Drivrutiner=
Det finns vissa generella multimedia-drivrutiner för ljudkort, som ibland är valda som default i DAW-programmet - och de ger ofta en latency på 0.5 sekund eller ännu mer. Man ska därför inte använda dessa, utan man ska använda sig av de dedikerade låglatency-drivrutiner som följer med ljudkortet - och ställa in i DAW-prgrammet att denna drivrutin ska användas. Olika drivrutiner förekommer för olika DAW-program och plattformar, som t ex ASIO, WDM, CoreAudio. Om man har ett enklare ljudkort som det inte finns låglatency-drirutin till, så kan [[ASIO4ALL]] fungera.
+
Det finns vissa generella Direct X eller Multimedia-drivrutiner för ljudkort, som ibland är valda som default i DAW-programmet - och de ger ofta en latency på 0.5 sekund eller ännu mer. Man ska därför inte använda dessa, utan man ska använda sig av de dedikerade låglatency-drivrutiner som följer med ljudkortet - och ställa in i DAW-prgrammet att denna drivrutin ska användas. Olika drivrutiner förekommer för olika DAW-program och plattformar, som t ex ASIO, WDM, CoreAudio. Om man har ett enklare ljudkort som det inte finns låglatency-drirutin till, så kan [[ASIO4ALL]] fungera.
 +
 
  
 
=Samplingsfrekvens=
 
=Samplingsfrekvens=
 
Med högre [[samplingsfrekvens]] kan man köra med lägre latency - men bara om datorn har tillräcklig prestanda för att hantera det...
 
Med högre [[samplingsfrekvens]] kan man köra med lägre latency - men bara om datorn har tillräcklig prestanda för att hantera det...
 +
  
 
=Rimligt med jakt på låg latency?=
 
=Rimligt med jakt på låg latency?=
Rad 22: Rad 26:
  
 
==Audio==
 
==Audio==
Ofta har [[DAW]]-system eller [[ljudkort]] funktioner för att slippa ifrån latency - men nackdelen är att man då inte kan lyssna med DAW-systemets [[effekt]]er, utan monitorlyssningen routas direkt till utgången, så att man inte får [[lyssning]]en efter all behandling på det spår man spelar in för stunden.
+
Ofta har [[DAW]]-system eller [[ljudkort]] funktioner för att slippa ifrån latency - men nackdelen är att man då inte kan lyssna med DAW-systemets [[effekt]]er, utan monitorlyssningen routas direkt till utgången innan ljudet går in till DAW-programmet, så att man inte får [[lyssning]]en efter all behandling på det spår man spelar in för stunden.
  
Vissa ljudkort innehåller en DSP-effektenhet, som kan användas för att få effekter i medhörningen utan att behöva få dem från sin DAW. Det som oftast används är reverb, eftersom en del tycker att det känns bättre att sjunga med reverb i lurarna, än att höra rösten helt torr.
+
Vissa ljudkort innehåller en DSP-effektenhet, som kan användas för att få effekter i medhörningen utan att behöva få dem från sin DAW och utan att effekterna spelas in på det aktuella spåret. Det som oftast används är reverb, eftersom en del tycker att det känns bättre att sjunga med reverb i lurarna, än att höra rösten helt torr.
  
Om man spelar in audio och använder en hårdvaru[[mixer]], så kan man köra monitorlyssning separat i den och skicka en [[tappning]] till ljudkortet - och därmed inte behöva bry sig om alls vilken latency systemet är inställt på, men förstås med nackdelen att man inte kan lyssna med effekter från sin DAW, utan måste ha en effektenhet inkopplad i mixern om man vill ha ett feelingreverb medan man sjunger.
+
Om man spelar in audio och använder en hårdvaru[[mixer]], så kan man köra monitorlyssning separat i den och skicka exempelvis en [[tappning]] till ljudkortet - och därmed inte behöva bry sig om alls vilken latency systemet är inställt på, men förstås med nackdelen att man inte kan lyssna med effekter från sin DAW, utan måste ha en effektenhet inkopplad i mixern om man vill ha ett feelingreverb medan man sjunger.
  
 
==MIDI==
 
==MIDI==

Versionen från 25 juli 2010 kl. 13.27

Vad är latency?

Latency (kallas ibland latens på svenska) är en fördröjning som uppstår både vid audiohantering och midihantering i ett DAW-system. När man spelar in så får man räkna med både input och output latency om man monitorlyssnar på den signal som spelas in genom DAW-programmet. Input och output latency läggs ihop för att få den totala latencyn i systemet. När man spelar upp så är det däremot bara output latency som är intressant.


Hur yttrar sig fenomenet?

Om man spelar in exempelvis sång, så får man monitorlyssningen något fördröjd, beroende på hur kort eller lång latency man kör med. På samma sätt märker man denna fördröjning om man spelar in midi, där det blir latency från att man trycker ner tangenten på klaviaturet tills man hör ljudet från sitt VSTi spelas upp. Ljudet spelas alltid in på rätt plats i DAW-programmet, så det är alltså medhörningen som påverkas av fenomenet. Sjunger man med perfekt timing till musiken som programmet spelar upp, så spelas alltså sången in med perfekt timing, även om man får medhörningen av sången fördröjd i lyssningen medan man sjunger. Med en kraftigare dator och ett bra ljudkort kan man som regel ställa ner latency på kortare tider - men om man ställer in latency för lågt, så börjar det uppstå knaster och sprak - och urspårad synk, så det gäller att hitta rätt.

De flesta brukar tycka att det är hållbart med en latency upp till omkring 10ms - men det beror både på hur kinkig personen är och vad det är för instrument man spelar på.


Drivrutiner

Det finns vissa generella Direct X eller Multimedia-drivrutiner för ljudkort, som ibland är valda som default i DAW-programmet - och de ger ofta en latency på 0.5 sekund eller ännu mer. Man ska därför inte använda dessa, utan man ska använda sig av de dedikerade låglatency-drivrutiner som följer med ljudkortet - och ställa in i DAW-prgrammet att denna drivrutin ska användas. Olika drivrutiner förekommer för olika DAW-program och plattformar, som t ex ASIO, WDM, CoreAudio. Om man har ett enklare ljudkort som det inte finns låglatency-drirutin till, så kan ASIO4ALL fungera.


Samplingsfrekvens

Med högre samplingsfrekvens kan man köra med lägre latency - men bara om datorn har tillräcklig prestanda för att hantera det...


Rimligt med jakt på låg latency?

Ibland är folk kanske överdrivet kinkiga när det gäller att jaga lägsta möjliga latency. 10ms motsvarar ju ett avstånd på ca 3,4 meter (ljudets hastighet i luft är ju ca 340m/s) - ett avstånd som kanske inte är helt ovanligt om man exempelvis spelar gitarr och sitter en liten bit bort från sin förstärkare. Att ha en latency på 10ms kan däremot kännas väldigt konstigt om man spelar trummor, eftersom det ju är ganska ovanligt med så långa armar... ;) Sitter man vid ett trumset så finns ju trummorna oftast inte mer än någon meter från öronen - och alltså bör det kännas mer rätt om man kan ställa ner latency på ca 3ms.


Hur slipper man latency?

Audio

Ofta har DAW-system eller ljudkort funktioner för att slippa ifrån latency - men nackdelen är att man då inte kan lyssna med DAW-systemets effekter, utan monitorlyssningen routas direkt till utgången innan ljudet går in till DAW-programmet, så att man inte får lyssningen efter all behandling på det spår man spelar in för stunden.

Vissa ljudkort innehåller en DSP-effektenhet, som kan användas för att få effekter i medhörningen utan att behöva få dem från sin DAW och utan att effekterna spelas in på det aktuella spåret. Det som oftast används är reverb, eftersom en del tycker att det känns bättre att sjunga med reverb i lurarna, än att höra rösten helt torr.

Om man spelar in audio och använder en hårdvarumixer, så kan man köra monitorlyssning separat i den och skicka exempelvis en tappning till ljudkortet - och därmed inte behöva bry sig om alls vilken latency systemet är inställt på, men förstås med nackdelen att man inte kan lyssna med effekter från sin DAW, utan måste ha en effektenhet inkopplad i mixern om man vill ha ett feelingreverb medan man sjunger.

MIDI

Om man spelar in midi, så kan man göra så, att man lyssnar på syntens eget ljud medan man spelar in (för att vid uppspelning ändra till kanaler med virtuella instrument i sin DAW), så lyssnar man ju utan latency, men i så fall får man kanske leva med att man inte hör rätt ljud under inspelning...