Skillnad mellan versioner av "Kapacitans i audiokabel"

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök
m
m
 
Rad 20: Rad 20:
 
*600-2000 ohm är medium impedans
 
*600-2000 ohm är medium impedans
 
*10000 ohm eller högre är hög impedans
 
*10000 ohm eller högre är hög impedans
Gitarrmikrofonerna har som regel en utimpedans på 20-40kohm, medan sångmikrofoner oftast har en utimpedans någonstans kring 100-600 ohm.
+
Gitarrmikrofoner har som regel en utimpedans på ca 10kohm (men det förekommer ända upp till runt 40kohm), medan sångmikrofoner oftast har en utimpedans någonstans kring 100-600 ohm.
  
  

Nuvarande version från 19 februari 2013 kl. 11.26

Kabelkapacitansen i audiokablar är som regel en faktor som ofta överdrivs väldigt mycket av kabeltillverkare och -säljare (men som trots allt kan har stor betydelse i vissa fall), så det förtjänare en egen artikel.

Se separat artikel om andra aspekter på kapacitans.


Grundförklaring

Kablar har alltid en viss resistans, induktans och kapacitans.

Resistansen och induktansen är normalt helt försumbara i praktiken, men alla kablar har en kapacitans som är oundviklig - och den kan bidra till att höga frekvenser dämpas.


Hur påverkas ljudet

Så länge man har en lågohmig utgång som kopplas till en högohmig ingång, så händer ingenting i det hörbara området. Detta kallas en impedansbryggning (impedance bridging) där man vill överföra så hög spänning som möjligt för att undvika förluster. En lagom impedansbryggning är om inimpedansen är minst 10 gånger högre än utimpedansen på det som ska kopplas in.

Det ska skiljas från impedansmatchning (impedance matching), som var nödvändigt förr i tiden för att man behövde överföra så mycket energi som möjligt mellan de olika rörprylarna, för att de skulle fungera på bästa sätt. Impedansmatchning är däremot något som skadar signalen, med diskantförlust med moderna prylar, så det tillämpas som regel inte längre. Det är dock på sin plats att tänka över, om man skulle skaffa någon gammal klassisk apparat och vill koppla ihop den med moderna prylar. Då kan man behöva använda audiotransformatorer eller DI-boxar för att det ska bli bra resultat.


Impedanser hos källan

  • 150-300 ohm räknas som låg impedans
  • 600-2000 ohm är medium impedans
  • 10000 ohm eller högre är hög impedans

Gitarrmikrofoner har som regel en utimpedans på ca 10kohm (men det förekommer ända upp till runt 40kohm), medan sångmikrofoner oftast har en utimpedans någonstans kring 100-600 ohm.


Uträkningar

Här kan man lätt räkna ut effekten av olika kablar när det gäller längd, kapacitans och källans impedans:

Cutoff frequency in cables calculator

Kapacitansen är olika i olika kablar och vanligast är det med en kapacitans mellan 100 och 200 pF/m, men det finns också lågkapacitiva kablar på ca 30pF/m - som då är lämpligare om man har en högohmig utgång, vilket man kan se tydligt om man sätter in värdena i räknaren.