Högtalarelement

Från Kontrollrummet
Version från den 4 augusti 2009 kl. 18.23 av Claes (Diskussion | bidrag) (flyttade Högtalarelement till Högtalarelement: fel i svenska tecken i artikelnamnet efter forumflytt)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Ett högtalarelement är den ljudalstrande enheten i en högtalare.


Uppbyggnad

Elementet består av en permanentmagnet och ett membran som signalen leds fram till med hjälp av en spole som ligger i magnetfältet och är kopplat till membranet. Signalen gör att membranet kommer i svängning och det börjar låta.

Annan användning

En dynamisk mikrofon fungerar på precis samma sätt, men tvärtom, så det förekommer ibland att man använder ett baselement som mikrofon till bastrumman... ;)


Olika register

Det finns baselement som tar hand om låga frekvenser, mellanregisterelement som tar hand om mellanregistrets frekvenser och diskantelement som tar hand om de högsta frekvenserna. Eftersom ett högtalarelement inte tål lägre frekvenser än det är specificerat för, så måste man dela den inkommande signalen till rätt element med hjälp av ett delningsfilter.

Högtalarelementen är specificerade till vilket frekvensområde de kan återge inom vissa specifikationer (t ex +-3dB, som innebär att det tillåts vara en skillnad på 6dB mellan högsta och lägsta punkterna i mätdiagrammet), hur hög effekt de tål och vilken impedans de har - och detta är viktigt att ta hänsyn till om man behöver koppla ihop element på olika sätt eller ska räkna ut hur ett delningsfilter ska konstrueras.

Det förekommer också något som kallas koaxialhögtalare. Det är som regel ett baselement som har försetts med ett diskantelement i mitten (och förstås ett delningsfilter som är inbyggt), med syftet att få en mer fasriktig återgivning - eller bara för att spara plats. Det har länge varit vanligast med sådana bland bilhögtalare, men har även dykt upp då och då bland studiomonitorer.


Exempelbilder