Distorsion

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Förvrängning

Distorsion innebär att en signal förvrängs så att dess vågform förändras, vilket i princip uppstår så fort signalen går genom någon form av elektronisk krets. All utrustning förvränger signalen på något sätt, vissa mer än andra och i de flesta fall är det också själva syftet, till exempel vid komprimering eller filtrering. Vanliga oönskade former av distorsion är till exempel brus eller en alltför ojämn frekvensgång.


Effekt

Distorsion kallas även en effekt som bland annat används av gitarrister. Sådan distorsion uppstår då man överstyr en signal - alltså skruvar upp volymen högre än vad nästa steg i förstärkaren är gjord för att hantera.

Förr i tiden skar gitarrister sönder högtalaren på förstärkaren för att få denna effekt, men numera finns effekten inbyggd i de flesta förstärkare, samt att det finns en uppsjö av effektpedaler som gör att man får denna effekt.


Rör eller transistor

Med rörteknik brukar man kunna få en mjukare och behagligare distorsion än man får med transistorteknik.


Digital distorsion

Digital distorsion blir det när signalen är så stark att alla bits har fyllts upp under fler samples i följd än precis när vågformen når sin absoluta topp. Denna distorsion är något man helst undviker eftersom det inte alls låter trevligt - men i vissa musikstilar använder man det ändå som en effekt...


Se även Störningar.

Denna artikel skulle behöva förtydligas med ljudexempel. Om du har eller kan skapa en passande kort ljudfil som inte är upphovsrättsskyddad får du gärna ladda upp den och lägga in den i artikeln.