Delningsfilter

Från Kontrollrummet
Version från den 14 april 2008 kl. 03.29 av Brynolf (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Delningsfilter används för att lämna rätt frekvensområde till rätt högtalarelement.

Detta behöver man göra eftersom baselementet inte kan återge höga frekvenser och därför måste kompletteras med ett diskantelement - och för att diskantelementet skadas om det matas med lägre frekvenser än det är konstruerat för. Baselementet har däremot inga problem med att det kommer in för höga frekvenser, men risken finns att man får fasfel om man låter båda elementen jobba med samma frekvenser, så därför filtrerar man som regel till baselementet också.

Har man två element (en bas och en diskant) så finns det en delningsfrekvens där man med viss överlappning låter respektive element matas med de frekvenser som det jobbar bäst med - och har man tre element (bas, mellanregister och diskant), så finns det två delningsfrekvenser.


Det finns aktiva och passiva delningsfilter.

Aktiva filter delar signalen innan den förstärks i slutstegen, och är oftast en separat enhet. Används alltid till sub-basar, eftersom de annars skulle behöva ha så stora spolar i delningsfiltret, att det skulle påverka ljudet negativt.

När det gäller andra högtalare, så använder man i ett passivt filter kombinationer av spolar och kondensatorer för att få fram rätt frekvenser, medan ett aktivt filter har diskret elektronik eller integrerade kretsar.

Vilket som är bäst är något som man nog aldrig får svar på eftersom det finns experter i båda lägren som håller fast vid antingen aktiv eller passiv delning...