Upphovsman
Den som har skapat ett musikaliskt verk är verkets upphovsman.
Om flera personer har samarbetat, så delar man upp upphovsrätten mellan de inblandade.
Innehåll
Vem är upphovsman?
Det är bara fysiska personer som kan räknas som upphovsmän. Ett företag kan aldrig räknas som upphovsman, men kan få upphovsrätten överlåten till sig av den ursprunglige upphovsmannen, som dock alltid behåller en s.k. "ideell rätt" som upphovsrätten ger honom/henne.
Vad är kravet för upphovsrättsligt skydd?
Det enda egentliga kravet är att verket ska hålla s.k. "verkshöjd" - dvs att det ska vara unikt och kunna identifieras som ett eget verk. Till exempel kan en standard-trumtakt aldrig räknas som att det uppnår verkshöjd. Några kvalitetskrav finns dock inte.
Om man spelar in en coverlåt, så uppnår inte heller den "verkshöjd", eftersom verket inte är unikt, utan kopierat från originalet. Om man däremot gör förändringar, så heter det att man gör en "bearbetning" - och då ska alltid originalets upphovsmän ge tillstånd för att det ska vara juridiskt hållbart. När man gör en sådan bearbetning, så räknas man själv som upphovsman till bearbetningen och den uppbär i så fall upphovsrättsligt skydd precis som originalet - men det handlar då egentligen bara om det ideella skyddet, medan det fördelningsmässiga tillfaller originalets upphovsmän.
Fördelning
Pengar är alltid en svår fråga... Normalt delar man upphovsrätten jämnt, men upphovsmännen kan komma överens om annan fördelning om de vill. Om ett verk är upplåtet till ett förlag, så får normalt förlaget 1/3, kompositören 1/3 och textförfattaren 1/3.
Hur länge gäller upphovsrättsskyddet?
Den s.k. "skyddstiden" gäller tills 70 år efter upphovsmannens död. Om det finns mer än en upphovsman till ett verk, så upphör skyddet 70 år efter att den siste upphovsmannen har avlidit.
När det gäller skivbolagets "närstående rättigheter", så gäller skyddet tills 50 år efter att inspelningen gjordes.
Mer att läsa
Det finns massor av info om detta hos STIM