Kontrollrummet:Hjälp

Från Kontrollrummet
Version från den 19 juni 2007 kl. 02.49 av Claes (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Att redigera

För att redigera en artikel klickar du helt enkelt på "redigera" överst på sidan. Ändra det du vill, och klicka sedan på "Spara", eller om du vill, "Visa förhandsgranskning" först så du kan se hur det ser ut innan du sparar. Var inte rädd för att göra bort dig, alla tidigare versioner av sidan finns sparade, så det är lätt att gå tillbaka om du t ex har tagit bort något viktigt av misstag.

Formatering

Vill du testa det som står här själv kan du göra det i sandlådan, en sida speciellt avsedd för test. Experimentera alltså inte i den här artikeln.

Stycken

Ett enstaka radbrott ignoreras av wikin. Klicka på [edit] där till höger för en demonstration. Två radbrott efter varandra skapar däremot automatiskt ett nytt stycke.

Såhär!

Kursiv och fet stil

Kursiv stil gör du med två stycken ' på vardera sida om det som ska vara kursivt, ''såhär alltså'' blir såhär alltså. För fet stil använder du tre stycken ' istället, '''såhär alltså''' blir såhär alltså. Du kan också kombinera fet och kursiv stil, då använder du fem ', '''''såhär alltså''''' blir såhär alltså.

Länkar

För en länk till en annan artikel i wikin skriver du bara artikelns rubrik inom dubbla hakparenteser. [[Huvudsida]] blir följdaktligen Huvudsida. Om du vill använda ett annat ord som länkens namn skriver du ett vertikalstreck (alltså tecknet |, ett "rakt snedstreck") mellan, [[huvudsida | såhär alltså]] blir såhär alltså. Om du sätter dubbla hakparenteser kring bara första delen av ordet kommer ändå hela bli en länk dit, vilket är smidigt vid vissa böjningar och sammansättningar. Exempel: [[huvudsida]]n ger samma resultat som [[huvudsida | huvudsidan]], och ser ut såhär: huvudsidan. Fler exempel, [[kondensatormikrofon]]er blir kondensatormikrofoner, [[frekvens]]område blir frekvensområde. Dock kommer karaoke[[mikrofon]] bli till karaokemikrofon.

För länkar till externa webbsidor använder du bara en hakparentes och ett enkelt mellanrum istället för vertikalstreck, [http://www.google.se/ länk till google] blir då länk till google.

Listor

För att göra en onumrerad lista använder du ny rad och tecknet * tillsammans. För numrerad lista använder du istället #.

Om du skriver

* Listpunkt ett
* Listpunkt två
* Listpunkt tre
* Listpunkt fyra
* Listpunkt fem

blir det automatiskt

  • Listpunkt ett
  • Listpunkt två
  • Listpunkt tre
  • Listpunkt fyra
  • Listpunkt fem

För att göra undergrupper i listorna använder du två eller flera * eller # (här exempel med numrerad lista):

# Listpunkt ett
# Listpunkt två
## Listpunkt två, punkt ett
## Listpunkt två, punkt två
### Listpunkt två, punkt två, punkt ett
## Listpunkt två, punkt tre
## Listpunkt två, punkt fyra
# Listpunkt tre
# Listpunkt fyra
# Listpunkt fem

blir

  1. Listpunkt ett
  2. Listpunkt två
    1. Listpunkt två, punkt ett
    2. Listpunkt två, punkt två
      1. Listpunkt två, punkt två, punkt ett
    3. Listpunkt två, punkt tre
    4. Listpunkt två, punkt fyra
  3. Listpunkt tre
  4. Listpunkt fyra
  5. Listpunkt fem

Signera diskussioner

Varje artikel har en diskussionssida där man kan diskutera vad som bör göras i artikeln etc. Att redigera den fungerar på precis samma sätt som vanliga artiklar. Där kan det däremot vara praktiskt att signera det man skriver, så andra vet vem som har föreslagit vad. Då skriver du ~~~~. Det kommer automatiskt bli till ditt användarnamn (eller IP-adress om du inte är inloggad) samt datum och klockslag. Om jag gör det här så blir det: Tbruce 13 mars 2007 kl.16.32 (EET)

Rubriker

För att göra en rubrik skriver du ett eller flera lika med-tecken (=) före och efter ordet.

=Gigantisk rubrik= blir t ex:

Gigantisk rubrik

==Stor rubrik== blir:

Stor rubrik

och så vidare. Ju fler "=" desto mindre rubrik.

======Miniliten rubrik====== blir alltså:

Miniliten rubrik

Som du ser sammanfattas rubrikerna automatiskt före första rubriken i rutan som heter Innehåll, vilket gör artikeln lättöverskådlig. Där visas också mindre rubriker automatiskt som underrubriker till föregående större rubrik.

Om artikeln börjar med ett stycke text utan rubrik kommer detta behandlas som en inledning, och Innehållsrutan hamnar då efter denna inledning.

Kategorisering

För att lägga något i en kategori skriver du bara [[Kategori:Namn på kategorin]]. Det kommer inte synas i den löpande texten, bara längst ner på sidan efter "Category" eller "Categories". Kategorin skapas automatiskt så fort den nämns på det sättet i en artikel. Se längst ner vad som händer om jag t ex skriver in [[Kategori:Den här kategorin är bara tillagd som demonstration!]]

Mer info

För mer info hänvisar till svenska Wikipedias hjälpsida. Kontrollrummet och Wikipedia använder samma mjukvara, alltså bör det mesta som står där gälla även här. De relevanta sektionerna är i första hand Nybörjarhjälp och Att skriva artiklar. Du kan även ta en titt på deras sektion Policy och riktlinjer eftersom Kontrollrummet än så länge inte har antagit några egna.

Kom också ihåg att du alltid kan klicka på redigera för att se hur något på wikin är gjort!