Munspel

Från Kontrollrummet
Version från den 24 september 2007 kl. 13.35 av Tant fransa (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Positioner

I munspelsvärlden pratar man om positioner. De fyra vanligaste är:

  • Första position: Går också under benämningen Straight harp. Lämpar sig bäst för rent melodispel. C-spel för C-dur exempelvis.
  • Andra position: Second position/Crossharp. Lämpar sig bäst för blues/rock/soul. Här använder man exempelvis ett A-spel om man vill lira i tonarten E dur.
  • Tredje position: Moll. G-spel till lir i A-moll
  • Fjärde position: Moll det också, inte så vanligt då det ger en del begränsningar på munspelet. Man blir lite begränsad med få toner. C-spel till A-moll exempelvis.

Detta gäller för de vanliga blues munspelen "Major diatonic". Kromatiska munspel har ju en större frihet men lämpar sig inte för denna typ av musik. Tonerna är betydligt svårare att töja. Det finns inget utrymme till läckra glidningar på tonerna som karaktäriserar blues/rock/soul.

Skötsel

Borsta tänderna innan man lirar är ett gott råd för att undvika att det hamnar nåt mellan metall-läpparna. Man kan med fördel skruva isär dom och rengöra med lite diskmedel om man ser att det har bildats beläggningar. Tänk på att munspel är personliga instrument, och inte ska "cirkulera" mellan olika användare.

Stämning

Med tiden så bildas det korrision på nån av metall-läpparna, det går inte att undvika. Släng då inte spelen, spara dem i en låda. Man kan skifta plattorna top/bottom mellan de olika spelen, i samma tonart då givetvis. Vidare så finns det idag utbytbara plattor, man behöver alltså inte köpa helt nya spel. Jag har lärt mig att stämma mina, det går men kräver en del fingerfärdighet. En liten platinafil, samt ett tunt bladmått och mycket försiktigt handlag. Man lokaliserar den ton som inte stämmer, plockat isär spelet och skjuter försiktigt in blad måttet under metall läppen som inte stämmer. Håller ned mässings läppen med fingret och filar mycket försiktigt längst ut för att lätta av den vikt som tillkommit via ärgningen. Här får det inte bildas grader, då kommer inte "läppen" att passa i hålet. 2-3 drag brukar göra susen. Sen lyssnar man och kollar när tonen är stämd. Råkar man ta för mycket, så går det att kompensera med något drag längre in, men det är inte att rekommendera. Ta hellre för lite än för mycket, tills spelet stämmer igen.

Livslängd

Jag har spelat munspel sedan jag var liten grabb. Med åren så har det nog blivit ett par hundra olika munspel. Det finns ju en uppsjö av olika tillverkare. Då detta kommer att läsas av alla framöver så kan jag inte skriva vilka spel jag tycker håller bäst. Det skulle ju kunna ses som marknadsföring/sågning av vissa fabrikat. Den som vill veta vilka som gäller får pm:a mig (Harmonica Mike). Som curiosa kan jag säga att jag har munspel som är tio år gamla och fortfarande håller ton. Men det beror ju givetvis på hur man sköter om dom också.


Tillverkare

En av de tveklöst mest kända tillverkarna av munspel, är tyska Hohner.