Skillnad mellan versioner av "S-ATA"
Claes (Diskussion | bidrag) (Ny sida: '''S-ATA''' (även SATA eller Serial ATA) är, i likhet med föregångaren, P-ATA en kommunikationsbuss för hårddiskar, CD/DVD-spelare/brännare etc. ==Funktion== I sitt standar...) |
(Ingen skillnad)
|
Nuvarande version från 12 juni 2009 kl. 11.20
S-ATA (även SATA eller Serial ATA) är, i likhet med föregångaren, P-ATA en kommunikationsbuss för hårddiskar, CD/DVD-spelare/brännare etc.
Innehåll
Funktion
I sitt standardläge använder S-ATA-diskar AHCI, men om AHCI inte är aktiverat på moderkortet, så kör de i ett IDE-emuleringsläge.
S-ATA har också stöd för NCQ och "Hot plugging" (att man kan koppla in/ur med datorn igång).
Anslutningar
S-ATA använder en smal kabel med en 8-pinnars anslutning för kommunikationen (där 4 ledare innehåller data och 3 är jord, medan den sista är til för kodning så att man inte kan sätta in kabeln på fel håll) - och denna kopplas separat till kontakten på moderkortet eller eventuella extra kort med S-ATA, så det finns inte Master- och Slave-enheter som det gör med P-ATA - och därmed får man tillgång till full bandbredd till alla enheter. Till strömförsörjning används en 15-pin kontakt som också är kodad för att man inte ska kunna koppla in den på fel håll.
Hastigheter
SATA 1,5Gbit/s
Den första generationen av S-ATA har en bandbredd på 150MB/s och kallas "SATA 1,5 Gbit/s". Det är inte mycket snabbare än den snabbaste P-ATA versionen, som ligger på 133MB/s (UDMA133), men eftersom parallell överföring är mycket svårare att öka hastigheten på (eftersom alla bitar måste komma fram samtidigt), så är seriell buss att föredra.
SATA 3,0 Gbit/s
I andra generationen fick man upp hastigheten till det dubbla, alltså 300MB/s. Ofta ser man benämningen SATA II eller SATA 2 - men den officiella benämningen är "SATA 3,0 Gbit/s". SATA300 är också en vanlig beteckning.
SATA 6,0 Gbit/s
Generation 3 av SATA ska komma under 2009 och ger en överföringshastighet på 600MB/s.
Dagens hårddiskar hänger dock inte med i dessa hastigheter, (annat än vid läsning/skrivning till cache-minnet i hårddisken) - och egentligen inte heller i 3Gb/s - utan i nuläget är den nya standarden avsedd främst för SSD-diskar, som börjar bli så snabba att de går i taket för vad 3Gb/s-bussen klarar - men standarden stöder också flera diskar på samma kabel, så man kommer att kunna dra nytta av den för vanliga mekaniska hårddiskar också.
eSATA
Detta är en extern version av S-ATA interfacet. Det innebär att man helt enkelt flyttar interna kontakter till chassit, så att man kan koppla in externa enheter. Specifikationerna är samma som för SATA-300. Maxlängd på kablarna är 2m.
xSATA
En kommande version av eSATA, men enligt den nya 6Gb/s-standarden, har fått benämningen xSATA. Maxlängd på kablarna är 8m.