Skillnad mellan versioner av "PQ-kodning"
Claes (Diskussion | bidrag) (Ny sida: PQ-kodning kallas den extra information som ligger på en CD för att spelaren ska kunna hålla ordning på innehållet. ==Fler bokstäver...== Benämningen PQ är tagen från de två...) |
(Ingen skillnad)
|
Nuvarande version från 18 september 2008 kl. 12.16
PQ-kodning kallas den extra information som ligger på en CD för att spelaren ska kunna hålla ordning på innehållet.
Fler bokstäver...
Benämningen PQ är tagen från de två av 8 kodkanaler som används på en audio-CD. De har fått beteckningarna P, Q, R, S, T, U, V och W - men på audio-CD är det alltså bara P och Q som används.
P och Q
P och Q innehåller det mest grundläggande, som subindex, spårstart (i tid från skivans början), paus mellan spåren och sluttid på spåret - alltså lite i stil med TOC (Table Of Contents), som på en hårddisk. Annat som ingår, är ISRC-koder, EAN/UPC-kod, pre-emphasis-flagga och flagga för kopieringsskydd.
P-kanalen indikerar vilken del av skivan som blir läst just nu; lead-in, program eller lead-out. Den innehåller också start- och sluttid för varje spår på skivan.
Q-kanalen är uppdelad i 3 modes:
- Mode 1: Innehåller både total tid från skivans start och tid från spårets start.
- Mode 2: Innehåller ISRC-uppgifterna, så att spelare som är gjorda för att hantera det, kan visa spårnummer, inspelningsår etc.
- Mode 3: Innehåller EAN/UPC-koden.
Det finns även ett special-mode för Q-kanalen, där "lead-in" området innehåller uppgifter om 2- eller 4-kanaligt format - och pre-emphasis och copy inhibit-flaggorna.
ISRC
ISRC är en förkortning av "International Standard Recording Code" och är en unik kod för varje enskilt spår, där man hittar ursprungslandet, utgivarens kod, årtal och identifiering som skapas av utgivaren.
EAN/UPC
Detta är streckkoden som identifierar skivan som helhet och gör det möjligt för butikerna att lägga upp den i sina kassasystem. EAN har 13 siffror och används i Europa, medan UPC har 12 siffror och används i USA, men genom att lägga till en nolla i början, så blir UPC-koden helt kompatibel med EAN-koden - något som gör att man håller på att gå ifrån UPC-koden i USA till förmån för EAN, eftersom EAN-koden ju ökar antalet unika koder som kan användas. Här finns info om ursprungsland, tillverkaridentifiering och ett produktnummer som skapas av utgivaren. EAN/UPC kan skrivas in på skivan, i PQ-koderna, om man vill.
Pre-emphasis
Numera änvänds inte denna flagga, men det var vanligt i CD:ns barndom för att reducera bruset. Vad som händer, är helt enkelt att diskanten förstärks vid kodningen, för att vid uppspelning försvagas lika mycket och därmed få mindre brus som härrör från tekniken. I dag är omvandlare, förstärkare och media bättre, så även om funktionen fortfarande finns, så är det ingen som använder den längre.
Copy prohibit
Detta är en bit som sätts för att man bara ska kunna göra en generation digitala kopior. Eftersom denna bit lätt kan sorteras bort, så är det troligen ovanligt att den används nu för tiden, men när DAT kom, så blev det lätt att göra digitala kopior och därför tillkom denna kopieringsskydds-bit då.
R-W?
CD-text (som det ofta inte finns stöd för i vanliga spelare) finns i en av de resterande kanalerna (R-W), liksom karaoke, grafik och annat som inte tillhör den ursprungliga Red Book-standarden.