Småmembransmikrofon

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Storlek

Småmembransmikrofoner kallas så när de har membran som är mindre än 1" (2.54cm). Oftast är de betydligt mindre, omkring 10-15mm - och ibland pratar man även om mellanstora membran när de är omkring 20mm - men det finns egentligen ingen fastställd standard för när de ska kallas det ena eller det andra...


Egenskaper

Småmembranare är oftast även små till storleken på mikrofonkroppen - och är därför lättare att placera när man vill dölja dem eller när utrymmet är trångt. De tål högre ljudtryck än stormembranare och kan lättare göras med en jämn frekvenskurva än större membran. De ger också bättre transientrespons än stormembransmikrofoner eftersom de har mindra massa som ska flyttas av det inkommande ljudet - och de lämpar sig därför väldigt bra till perkussiva instrument, som trummor och percussion. En nackdel är att de som regel brusar mer än stormembranarna eftersom luftpartiklarna får en hårdare yta att studsa mot, så att de avger mer energi till membranet när de träffar (s.k. Brownsk rörelse).

Ombyte förnöjer

Vissa modeller av småmembranare kan man byta ut mikrofonkapseln på, för att få olika upptagningskarakteristik. Det är på sådana småmembranare som det är lättast att förstå skillnaden mellan preampdelen och kapseln, medan det inte är lika uppenbart på stormembransmikrofoner, eftersom kapseln och preampdelen är ihopbyggda där (utom i vissa fall med exklusiva modeller där man kan byta kapsel även på stormembranare...).


Bilder