Monokompatibel

Från Kontrollrummet
Version från den 21 maj 2009 kl. 19.46 av Claes (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Monokompatibel

När man arbetar med stereouppmickning och om man gör konstgjord stereobreddning med hjälp av effekter, så är det väldigt lätt att villa bort sig. Problemet med för mycket bredd och/eller felplacerade mikrofoner, ger snabbt fasfel som orsakar utsläckningar och förstärkningar i en "härlig" blandning.

På grund av att fasfel lätt uppstår, så är det viktigt att då och då kontrollera om mixen är monokompatibel.


Vaddå mono? Jag kör ju i stereo!

Jo - om man flyttar sig utanför sin sweetspot, så kommer innehållet i höger och vänster kanal att blandas mer och därmed närma sig mono.

Förutom det, så förekommer det faktiskt en del radioapparater, mobiltelefoner etc, som inte spelar upp i stereo - och om mixen då inte är monokompatibel, så kommer det inte att låta som man har tänkt sig om musiken spelas upp på en sådan monoapparat.

I extrema fall kan det också bli väldigt obehagligt att lyssna på i hörlurar.


Hur kontrollera?

De flesta DAW-program har en funktion för mono i sin masterdel - och annars finns det ofta i attenuatorer som är avsedda att kopplas mellan ljudkort och monitorer. Blir det ett konstigt, urgröpt ljud i monoläget, så är det definitivt läge att kolla upp vilka saker man kan åtgärda för att förbättra situationen.

Det finns också faskorrelationsmätare som kan visa om man ligger rimligt bra till med fasriktigheten och alltså inte har skruvat bort sig och fått för mycket fasfel.