Hörlursförstärkare

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Varför hörlursförstärkare?

Hörlurar kan inte kopplas till en vanlig line-utgång, eftersom lineutgången har alldeles för svag utsignal för att driva ett par hörlurar. De kan inte heller kopplas till högtalarutgången på förstärkaren, eftersom den har ett för starkt slutsteg och man därför kan förstöra hörlurarna (och öronen...).

Därför behövs en särskild hörlursförstärkare. Man kan använda en vanlig hemmahifi-förstärkares hörlursutgång om man vill, men oftast blir kvaliteten märkbart bättre med redan en billig hörlursförstärkare.


Slutsteg

Slutsteg är inte bara till för stora högtalare, utan en hörlursutgång är också ett slutsteg, men betydligt svagare än sådana som används till högtalare... Det handlar om kanske upp till ca 1W - men vanligast är mindre än 0,5W.

Vissa hörlursförstärkare har ett gemensamt slutsteg som delas upp på alla utgångarna (något som gör att man inte kan använda hörlurar med olika impedans utan att få stor skillnad på volymen i dem), medan andra har ett slutsteg för varje utgång.


Lätt eller tungt...

Man pratar ibland om lättdrivna och tungdrivna hörlurar. I folkmun handlar det om att ett par lurar med låg impedans, spelar högre (är mer "lättdrivna") än ett par med hög impedans vid samma pådrag på volymratten.

Om man ser till det tekniska så är det egentligen tvärtom, eftersom en lägre impedans belastar slutsteget mer (det tvingas skicka ut högre ström och belastas därför hårdare...).


Olika varianter

Det förekommer olika varianter av hörlursförstärkare.

  • Vissa är bara en ren förstärkare utan några extra funktioner.
  • Andra kan ha flera olika ingångar, där man sedan kan välja vilken av ingångarna som ska skickas till vilka utgångar, så att man kan ha flera olika mixar till de som behöver medhörningen och de kan välja vilken av mixarna de vill lyssna på.
  • Ännu en variant, är att man har en huvudingång och dessutom en extra ingång till varje kanal, så att huvudingången får in en grundmix, medan den extra ingången (där man nog oftast väljer det egna instrumentet) kan mixas in efter behag, så att det på så sätt kan skapas individuell medhörning efter hur varje musiker vill ha det.